Düzenli Egzersiz ve Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Genel sağlık durumunu korumak için spor yapmayı bir yaşam tarzı haline getirmek önemlidir. Her gün en az 30 dakikanızı fiziksel aktivite için ayırdığınızda daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilir, yaşam kalitenizi artırabilir ve diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik sağlık problemlerine yakalanma riskini azaltabilirsiniz.(1) Düzenli spor yapmanın faydaları ve “Nasıl düzenli spor yapılır?” sorusunun cevabı için okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

    1. Daha Mutlu Hissetmenizi Sağlayabilir

    2. Kilo Vermeyi Destekleyebilir

    3. Enerji Seviyenizi Artırabilir

    4. Kronik Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltır

    5. Cilt sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

    6. Beyin Fonksiyonlarının Düzenlenmesini Destekleyebilir

    7. Uyku Kalitesini Artırabilir

    8. Ağrıyı Azaltabilir

  2. Düzenli Spor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları Nelerdir?

Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Egzersiz, kasların çalışmasını sağlayan ve vücudun kalori harcamasını gerektiren herhangi bir hareket şeklinde tanımlanabilir. Yüzme, koşma, yürüyüş, dans, yoga, pilates, aerobik gibi pek çok farklı fiziksel aktivite çeşidi bulunur. Yaşam tarzına ve isteklerinize uygun bir antrenman programı ile hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. İşte düzenli spor yapmanın faydaları…

Daha Mutlu Hissetmenizi Sağlayabilir

Düzenli spor yapmak, beynin stres ve kaygıyı düzenleyen bölümlerini olumlu etkileyebilir. Depresyon duyguları ile mücadele etmeyi kolaylaştıran serotonin ve norepinefrin hormonlarının salınımını artırır. Ayrıca mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin üretimini destekleyerek hayata daha pozitif bakmanıza ve ağrı algısının azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle sabah egzersiz yaparak güne başlamanız gün boyu kendinizi zinde ve mutlu hissetmenize katkıda bulunabilir.

Kilo Vermeyi Destekleyebilir

Vücut, besinlerle alınan enerjiyi yiyeceklerin sindirilmesi, kalp atışı, solunum gibi yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi ve egzersiz için harcar. Kilo vermek için uygulanan düşük kalorili diyetler, metabolizma hızını yavaşlatabilir. Düzenli egzersiz yaparak günlük kalori harcamasını ve metabolizma hızını artırabilir, kilo verme sürecini destekleyebilirsiniz. Kasların güçlenmesini sağlayan hareketleri antrenman programına ekleyerek daha fit ve şekilli bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Enerji Seviyenizi Artırabilir

Düzenli egzersiz faydaları arasında enerji seviyesini yükseltmek de yer alır. Antrenman sırasında akciğerlere giren oksijen miktarı artar ve kan dolaşımı yoluyla hücrelere taşınan oksijen miktarında artış yaşanır. Oksijen vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olarak enerji seviyesine artış sağlayabilir. Düzenli egzersiz sayesinde gün boyu enerjinizi koruyabilirsiniz.

Kronik Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltır

İnsülin duyarlılığını azaltmak, kalp sağlığı ve vücut kompozisyonunu iyileştirmek düzenli spor yapmanın faydaları arasında yer alır. Tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık, gaz, şişkinlik gibi sindirim sistemi şikâyetlerini azaltabilir.

Enerji Seviyenizi Artırabilir

Cilt sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Besinlerin sindirimi, hava kirliliği, radyasyon ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlar sonucu açığa çıkan serbest radikaller, cilt hücrelerine zarar verebilir. Düzenli ve hafif seviyeli aktivite vücut hücrelerinin korunmasına yardımcı olan antioksidan bileşenlerin üretimini artırabilir. Ayrıca spor yapmak kan dolaşımını artırarak cilt hücrelerine daha fazla oksijen ve besin gitmesini ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. 

Beyin Fonksiyonlarının Düzenlenmesini Destekleyebilir

Egzersiz yapmak kalp atış hızını artırarak kan dolaşımı ile beyin hücrelerine giden oksijen miktarını destekleyebilir. Aynı zamanda beyin hücrelerinin gelişiminde önemli rol oynayan hormonların sentezini uyarabilir. Özellikle beynin hafıza ve öğrenme yeteneği üzerinde önemli rol oynayan beynin hipokampus kısmının gelişimine katkıda bulunur.

Uyku Kalitesini Artırabilir

Spor yapmak, enerjinin büyük bir kısmının harcanmasına ve kişinin yorularak daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca egzersiz sırasında artan vücut sıcaklığı, uyku esnasında vücut sıcaklığının düşmesini destekleyerek uyku kalitesini iyileştirebilir.

Ağrıyı Azaltabilir

Kronik bel ağrısı, fibromiyalji, yumuşak doku ağrısı gibi sorunların kontrol altına alınması düzenli spor ve egzersizin fiziksel faydaları arasındadır.(2)

Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Düzenli spor yapmanın faydaları arasında kemik sağlığının korunması yer alır. Kemikler de tıpkı kaslar gibi egzersize güçlenerek yanıt veren canlı dokulardır. Günlük rutininize egzersizi eklediğinizde kemik yoğunluğunda artış sağlayabilir, daha güçlü kemik yapısına sahip olabilirsiniz. Özellikle yaş ile birlikte gelişen osteoporozun önlenmesinde düzenli egzersizin önemi büyüktür.(3)

Beyin Fonksiyonlarının Düzenlenmesini Destekleyebilir

Egzersizden maksimum fayda sağlayabilmek için günlük rutinin bir parçası yani düzenli olması önemlidir. Spor yapmayı rutin haline getirmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Düzenli egzersiz yapmaya başlamadan önce bir sağlık kontrolünden geçin ve hangi egzersiz çeşidinin sizin için doğru olduğuna doktorunuz ile birlikte karar verin.
  • Yapmaktan keyif aldığınız bir egzersizi tercih edin. Hangi egzersizi seçmeniz gerektiği konusunda kararsızsanız konusunda uzman bir antrenörden yardım alabilirsiniz. 
  • Egzersiz için uzun zaman ayırmakta zorlanıyorsanız sabah, öğle ve akşam 10’ar dakikalık kısa antrenmanlar yapabilirsiniz.
  • Bir arkadaşınızla birlikte spor yapmak, hem antrenmanı daha keyifli hale getirebilir hem de motivasyon sağlayabilir. Motivasyon ve egzersizin düzenliliği için spor salonuna da gidebilirsiniz. 
  • Antrenman sırasında televizyonu, bilgisayarı ve telefonunuzu kapatın. Sadece egzersizlere odaklanarak antrenmanın verimliliğini artırabilirsiniz. 
  • Egzersiz günlerinizi planlayın. Haftanın belirli günleri antrenman programı hazırlayın ve programınıza sadık kalın.
  • Kısa vadeli hedefler koyarak başarıyı hissedin. Başarı, düzenli egzersizin en iyi motivasyonudur.(4)(5)

Düzenli Spor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları Nelerdir?

Bağışıklığı güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmanın faydaları arasındadır. Ancak antrenmanın sıklığı, süresi ve yoğunluğu oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki için orta yoğunluklu egzersizler yapılmasını önermektedir. Genellikle günlük 60 ya da daha az süreli orta yoğunluklu egzersizler ve vücudun iyileşmesi için dinlenme süreleri ayırmak, bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Ancak daha uzun süreli ve şiddetli antrenmanlar yapmak bağışıklık sistemini baskılayabilir.

Düzenli Spor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık üzerinde düzenli spor yapmanın faydaları şunlardır:

  • Orta yoğunluklu egzersiz, kan dolaşımında yer alan bağışıklık hücrelerinin diğer hücrelere ulaşmasını sağlayarak hücresel bağışıklığı uyarabilir. Böylece vücut, enfeksiyona neden olabilecek yabancı mikroorganizma ya da kimyasal ajanları çok daha önceden fark ederek enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir. 
  • Egzersiz sırasında vücut ısısı kısa süreli de olsa artar ve olası hastalık yapıcı bakterilerin büyümesini önleyerek enfeksiyonlarla daha iyi mücadele etmenize yardımcı olabilir. 
  • Uyku süresinin azlığı ve kalitesinin düşüklüğü, vücuttaki bağışıklık hücrelerinin yani antikorların azalmasına ve buna bağlı olarak iltihaplanmayı artıran sitokinlerin üretiminde artışa neden olabilir. Bu durum enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Düzenli egzersiz hem uyku kalitesini artırır hem de uykuya dalmayı kolaylaştırarak bağışıklık sistemini destekler. 
  • Kalp hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirme kabiliyetini olumsuz etkileyebilir. Düzenli egzersiz kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
  • Stres, anksiyete ve depresyon; bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini zorlaştırabilir, enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir ve kronik iltihaplanmalara yol açabilir. Düzenli egzersiz yapmak, beyin fonksiyonlarını düzenleyen bazı hormonların sentezlenmesini ve salınımını uyararak stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bunun bir sonucu olarak da bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekleyebilir.
  • İnflamasyon yani iltihaplanma, vücudun patojen mikroorganizmaları ya da yabancı maddelerin atmak için kullandığı doğal bir bağışıklık sistemi yanıtıdır. Kısa süreli yani akut inflamasyon iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Ancak iltihaplanma uzun sürerse kronikleşebilir ve damar sertliği, kalp hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon, diyabet, irritabl bağırsak sendromu gibi kronik hastalıklara neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak iltihaplanmayı azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilir.(6)

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Çocuklarda Bebeklerde Çölyak Belirtileri

Çocuklarda Bebeklerde Çölyak Belirtileri

Çölyak hastalığı, glüten içeren gıdalara karşı gelişen bir bağışıklık tepkisidir.

Devamını Oku
Çölyak Hastalığı Genetik mi?

Çölyak Hastalığı Genetik mi?

Çölyak hastalığı, bireylerin glüten içeren yiyeceklere karşı ciddi intolerans geliştirdiği kronik bir sindirim sistemi bozukluğudur.

Devamını Oku
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan karmaşık bir ağdır ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hayati önem taşır.

Devamını Oku