Bifidobacterium Bifidum Nedir? Bifido Bakterisi Faydaları Nelerdir?

Enerji metabolizmasından bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirilmesine kadar pek çok vücut fonksiyonunda görev alan bağırsak florası, milyonlarca mikroorganizmanın bir arada uyum içinde yaşadığı muazzam bir sistemdir.(1) Bağırsak florasının önemli bir parçasını iyi ve kötü bakteriler oluşturur. Bifidobakter ya da bir diğer adıyla bifidobacterium bifidum, mide ve bağırsaklarda yaşayan ve probiyotik olarak adlandırılan iyi bakteri gruplarından biridir.(2) Son yıllarda insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisiyle dikkat çeken bifidobacterium bifidum hakkında daha ayrıntılı bilgiler ile “Bifidobacterium nedir?” ve “Bifidobacterium bifidum ne işe yarar?” sorularının cevabı için okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Bifidobacterium Bifidum Nedir?

  2. Bifidobacteriler Ne İşe Yarar?

    1. Bağışıklık Sisteminin Desteklenmesine Yardımcı Olur

    2. Enfeksiyonlarına Yakalanma Riskini Azaltabilir ve Tedaviyi Destekleyebilir

    3. İshal ve Kabızlığı Önleyebilir

    4. Egzamayı Şiddetinde Değişiklikler Gösterebilir

    5. Bazı Minerallerin Emilimini ve Vücut Tarafından Kullanımını Artırabilir

  3. Bifido Bakterisinin Görevleri Nelerdir?

  4. Bifidobacterium Bifidum Kaynakları Nelerdir?

Bifidobacterium Bifidum Nedir?

Bifidobakteriler, sağlıklı bir insanın mide ve bağırsak florasında yaygın olarak bulunan iyi bakteri çeşididir. Doğum kanalından geçen bebeklerin bağırsaklarında kolonize olan ilk bakterilerdir. Kalın bağırsaklarda laktik ve asetik asit üreterek yiyeceklerin parçalanmasına, besin öğelerinin emilimine ve hastalık yapıcı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur. Probiyotik olarak da bilinen bifido bakterisi, ilk olarak anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkısından izole edilmiştir ve probiyotik takviyelerde kullanılır.(2)(3)(4)

Bifidobacteriler Ne İşe Yarar?

Bifidobakter; bağırsak ve beyin fonksiyonlarının normal işleyişinden vücuttaki metabolik süreçlerin ve bağışıklık sisteminin sağlığının korunmasına kadar pek çok sağlık yararı ile ön plandadır.(5) Bifidobacterium bifidum faydaları şunlardır:

Bağışıklık Sisteminin Desteklenmesine Yardımcı Olur

Bağırsak sağlığı, yaşamın her anında genel vücut sağlığının korunmasında önemli rol oynar. İyi bakteri sayısının yüksek olması bağırsak florasında hastalık yapıcı mikroorganizmaların sayısının belirli bir oranda tutulmasını sağlar. Bifidobacterium bifidum, kalın bağırsaklarda sentezlediği kısa zincirli yağ asitleri ve laktat sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunabilir. Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.(5)

Bifidobacterium Bifidum Nedir?

Enfeksiyonlarına Yakalanma Riskini Azaltabilir ve Tedaviyi Destekleyebilir

Bifidobacterium probiyotik, gastrointestinal sağlığın korunmasını destekler ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olarak enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir. Aynı zamanda mide-bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yan etkilerini azaltarak tedaviye destek olabilir. Antibiyotiklerin neden olduğu ishalin önlenmesine katkıda bulunabilir.(5)

İshal ve Kabızlığı Önleyebilir

Bifidobacterium bifidum, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak ve defekasyon alışkanlıklarını düzenleyerek sindirim sistemi problemi semptomlarında fayda sağlayabilir.(5)

Egzamayı Şiddetinde Değişiklikler Gösterebilir

Bazı çalışmalar, bifidobacterium bifidum içeren probiyotiklerin bebek ve çocuklarda egzama şiddetini azaltabileceğine dair etkileri olduğunu göstermektedir. Ancak egzama ile probiyotik arasındaki ilişkinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.(5)

Bazı Minerallerin Emilimini ve Vücut Tarafından Kullanımını Artırabilir

Bifidobakter içeren gıda ya da takviye tüketimi; kalsiyum, çinko ve demir gibi temel vücut fonksiyonlarının gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayan minerallerin emilimini ve vücut tarafından kullanılabilirliğini artırabilir.(5)

Bifidobacteriler Ne İşe Yarar?

Bifido Bakterisinin Görevleri Nelerdir?

Bağırsaklarda bulunan ve “Y” şeklinde olan bifidobakteriler vücut fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Yetişkinlerin bağırsak florasının yaklaşık %10’unu oluşturan probiyotiklerin temel görevlerinden biri sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen lif ve kompleks karbonhidratları parçalamaktır. Bifidobacterium bifidum, çözünmez posayı sindirerek kısa zincirli yağ asitleri ve vücut için yararlı bir dizi önemli kimyasal üretir. Bu bileşikler bağırsak sağlığının korunması ve açlık kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca bağırsaklarda B vitamini sentezini destekler. Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini önleyen kimyasalların sentezini sağlayarak E.coli gibi bakteri kaynaklı enfeksiyonların önlenmesine katkıda bulunabilir. Probiyotiklerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında daha detaylı bilgiler için “Probiyotik Faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz.(6)

Bifidobacterium Bifidum Kaynakları Nelerdir?

Probiyotikler; bağışıklık sistemini desteklemek, bağırsak ve genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olmak gibi faydalı etkileri ile ön plana çıkar. Peki, probiyotik nelerde vardır? Bifidobacterium bifidum içeren besinler şunlardır:

  • Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünleri
  • Kimchi, tempeh, miso ve turşu gibi fermente gıdalar
  • Tütsülenmiş etler
  • Bazı şarap çeşitleri
  • Lâhana turşusu
  • Ekşi mayalı ekmek
  • Sirke(2)

Bifidobacterium bifidum kadar önemli bir diğer probiyotik çeşidi olan Lactobacillus hakkında daha detaylı bilgiler için “Lactobacillus Faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, bazı faydalı bakterileri ve mayaları kapsayan canlı mikroorganizmalar grubudur.

Devamını Oku
Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, insan sindirim sisteminde doğal olarak oluşan canlı mikroorganizmalardır ve ayrıca gıdalar ve takviyeler yoluyla da vücuda alınabilir.

Devamını Oku
Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Vücutta sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur.

Devamını Oku