Lactobacillus Nedir? Lactobacillus Faydaları

İnsan vücudunda milyarlarca bakteri bulunur. Bakterilerin büyük bir çoğunluğu ise bağırsaklarda yaşar ve mikrobiyom denilen kendilerine ait bir mikro ekosistem oluşturur. Yiyeceklerin sindirilmesine ve B12, K vitamini gibi vitaminlerin sentezlenmesine yardımcı olurlar. Bağırsak florasında yaşayan dost bakterilerin sayısında yaşanan dengesizlik pek çok hastalığın gelişimiyle de doğrudan bağlantılıdır. Lactobacillus rhamnosus bağırsak dostu bakterilerden biridir. Doğal yollarla besinlerden ya da takviye olarak vücuda alınır. (1)(2)(3 ) Peki, “Lactobacillus rhamnosus nedir? Vücuttaki işlevleri nelerdir?” sizler için derledik.

İçerikler (Gizle-)
  1. Lactobacillus Rhamnosus GG Nedir?

  2. Lactobacillus Rhamnosus GG Faydaları Nelerdir?

    1. Hastalık yapan bakterilerin büyümesini engelleyebilir

    2. Bağırsak bariyerini güçlendirir

    3. Bağışıklık sistemini güçlendirir

  3. Lactobacillus Rhamnosus Hangi Besinlerde Bulunur?

  4. Lactobacillus Rhamnosus Yan Etkileri Var Mıdır?

Lactobacillus Rhamnosus GG Nedir?

Lactobacillus rhamnosus GG, bağırsaklarda doğal olarak bulunan bir bakteri çeşididir. “GG” harfleri bakteriyi ilk defa sağlıklı bir yetişkin dışkısından izole eden Sherwood Gorbach ve Barry Goldwin adlı iki bilim insanının soyadlarından gelir. Asit ve safraya karşı olan dirençli yapısı ve bağırsak epitelyum dokusuna yapışma kapasitesinin yüksekliği ile ön plana çıkan lactobacillus rhamnosus, tüketildiğinde sağlık üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir probiyotik olarak kabul edilir. 

Probiyotikler, genellikle bağırsaklardaki sağlığa faydalı mikroorganizmalara katkıda bulunan ve özel bakteri türleri içeren canlı organizmalardır. Genel sağlık durumunun korunmasında önemli rol oynarlar. Hem asidik hem de bazik koşullarda hayatta kalmayı başaran lactobacillus rhamnosus, oldukça dayanıklıdır ve bağırsak duvarlarına yapışarak çoğalabilir. Lactobacillus rhamnosus takviye şeklinde toz ya da kapsül formunda tüketilebildiği gibi süt, yoğurt, peynir ve diğer süt ürünlerine probiyotik içeriği artırmak amacıyla eklenebilir. Bakteri aynı zamanda eklendiği peynirin olgunlaşması ve lezzetinin artmasında da önemli rol oynar. (1)(2)(3)(4)

Lactobacillus Rhamnosus GG Faydaları Nelerdir?

Bağırsaklarda doğal olarak bulunan lactobacillus rhamnosus GG, dirençli yapısı sayesinde bağırsak astarında uzun süre ve yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu durum da bakterinin sağlık üzerindeki etkilerinin daha uzun süreli olmasını sağlar. Genel olarak lactobacillus rhamnosus GG faydaları şunlardır:

Hastalık yapan bakterilerin büyümesini engelleyebilir

Bağırsak içerisinde probiyotikler gibi dost bakterilerin yanı sıra hastalık yapan yani patojen bakterilerde bulunur. Rhamnosus GG, bağırsak astarına yapışarak beslenir ve çoğalır. Sayıca fazla olması ve besinler için rekabet etmesi diğer bakterilerin büyümesini engeller. Yeterince yiyecek bulamayan patojen bakteriler bağırsak içinde barınamaz.

Bağırsak bariyerini güçlendirir

Bağırsak astarı; bağırsak içindeki yiyecekler, toksinler ve mikroplar ile vücut boşluğu ve kan dolaşımı arasında bariyer görevi üstlenir. Astar, sıkı bağlantı olarak adlandırılan ortak zarlara sahip hücrelerden oluşur. Bağırsak astarı zarar gördüğünde sıkı bağlantı noktaları gevşer ve bağırsak içindeki zararlı bileşikler kan dolaşımına sızabilir. Lacto GG bağırsak astarının güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarında bağırsak astarında hasarlar gelişebilir. Lactobacillus rhamnosus, sıkı bağlantı noktalarının daha iyi çalışmasını sağlayarak bağırsak hastalıklarının tedavisine destek olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Lactobacillus rhamnosus GG, bağışıklık hücrelerindeki proteinlere bağlanır ve bağışıklık sisteminin harekete geçmesini sağlayan kimyasalların salınımını uyarır. Herhangi bir ilaç, enfeksiyon ya da bağırsak ile ilgili bir hastalık söz konusu olduğunda bağırsaklardaki dost bakterileri kaybedebilirsiniz. Lactobacillus rhamnosus takviyesi ile bağırsaklarda sağlıklı bir mikrobiyom oluşumuna destek olabilirsiniz.

Lactobacillus rhamnosus takviyesinin yanı sıra bağışıklık sistemi nasıl güçlenir diye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Lactobacillus rhamnosus huzursuz bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında yaşanan aşağıdaki semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir:

  • Kabızlık
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Gaz
  • Şişkinlik

Bunlara ek olarak aşağıdaki durumlarda Lactobacillus rhamnosus kullanımı fayda sağlayabilir:

  • Akut gastroenterit veya mide gribinden kaynaklanan şiddetli ishal
  • İnfantil kolik
  • C. difficile enfeksiyonundan kaynaklanan hafif ishal
  • Dişlerde doku hasarına ve kemik kaybına neden olan diş eti enfeksiyonları
  • Prematüre bebeklerde sepsis adı verilen kan enfeksiyonu
  • Prematüre bebeklerde bağırsak iltihabı ve doku ölümü (nekrotizan enterokolit). (2)(3)

Lactobacillus Rhamnosus Hangi Besinlerde Bulunur?

Yeterli ve dengeli bir beslenme programıyla vücudun ihtiyaç duyduğu probiyotikleri almak mümkündür. Günlük olarak tüketilen besinlerin pek çoğunda probiyotik bulunur. Süt, yoğurt, kefir ve diğer fermente süt ürünleri lactobacillus rhamnosus içerir. Genel olarak bu bağırsak dostu bakteri yoğurt ve peynir yapımında besinlerin probiyotik içeriğini zenginleştirmek amacıyla eklenir. 

Diyet ile yeterince süt ve süt ürünü tüketmekte zorlanıyorsanız lactobacillus rhamnosus takviyesi almayı düşünebilirsiniz. İnsan bağırsağında doğal olarak bulunan lactobacillus rhamnosus GG, laktik asit denilen bir enzim üretir. Laktoz denilen süt şekerinin parçalanmasını sağlayan laktaz enzimi, zararlı bakterilerin sindirim sisteminde çoğalmasına engel olur. Ayrıca bacteroides, clostridia ve bifidobacteria başta olmak üzere yararlı bakteri türlerinin büyümesini destekler. (5)(6)

Lactobacillus Rhamnosus Yan Etkileri Var Mıdır?

Tüm probiyotik çeşitlerinin tüketimi sağlıklı bir insan için genellikle güvenlidir. Ancak takviye olarak almak bazı yan etkilere neden olabilir. Aşağıdaki durumlarda lactobacillus rhamnosus içeren gıdaları ve takviyeleri almadan önce doktora danışmanız önerilir:

  • Bağışıklık sistemini zayıflatan steroid ilaçlar, kanser ilaçları ya da organ nakli ilaçları kullanıyorsanız, lactobacillus rhamnosus ve diğer probiyotik içeren gıdaları ya da takviyeleri almaktan kaçınmalısınız. Probiyotikler bu ilaçların etkisini azaltabilir ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir.
  • HIV, AİDS, kanser gibi bağışıklık sistemi zayıflığına bağlı gelişen durumlara sahipseniz probiyotik içeren gıdalardan uzak durmalısınız.

Lactobacillus rhamnosus, bağırsaklardaki yiyeceklerin parçalanmasına ve bazı vitaminlerin sentezine yardımcıdır. Ancak aynı zamanda vücuda zararlı olabilecek bileşenlerin de serbest bırakılmasına neden olabilir. Bu bileşenler bazı insanlarda mide şişkinliği ya da gaz gibi semptomlara yol açabilir. Genel olarak lactobacillus rhamnosus takviyelerinin bir porsiyonu 10 milyarın üzerinde canlı bakteri içerir. Probiyotiklerin dozları ile ilgili kesin bir veri yoktur ancak uzmanlar sağlık durumunun desteklenmesi amacıyla günde bir porsiyon takviye kullanımının uygun olduğunu öne sürmektedir. Her ne kadar probiyotikler bağırsak dostu bakteriler olsa da takviye yerine onları doğal besinler şeklinde almanız önerilir. Süt ve süt ürünleri tüketiminde sorun yaşıyorsanız takviye olarak lactobacillus rhamnosus almadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün. (2)(3)

Uyarı: “Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.”

Önerilen Bloglar

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, bazı faydalı bakterileri ve mayaları kapsayan canlı mikroorganizmalar grubudur.

Devamını Oku
Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, insan sindirim sisteminde doğal olarak oluşan canlı mikroorganizmalardır ve ayrıca gıdalar ve takviyeler yoluyla da vücuda alınabilir.

Devamını Oku
Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Vücutta sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur.

Devamını Oku