Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Probiyotikler; yoğurt, kefir gibi gıdalarda bulunan ve insan bağırsağında doğal olarak  yer alan faydalı mikroorganizmalardır.(1,2)  Bu mikroorganizmalar besinler ya da gıda takviyeleri aracılığıyla vücuda alınabilir. Hamilelikte probiyotik kullanımının güvenliği konusunda yapılan pek çok farklı çalışma vardır. Bu yazıda sıklıkla merak edilen “Hamilelikte probiyotik hap kullanılır mı?” ve “Hamilelikte probiyotik takviyesi alınır mı?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Hamilelikte Probiyotik Kullanımının Önemi

  2. Gebelikte Probiyotiklerin Faydaları Neler?

  3. Hamilelikte Probiyotik Takviyesi Almak Sakıncalı Olur mu?

Hamilelikte Probiyotik Kullanımının Önemi

Bağırsaklarda yüksek bakteri çeşitliliğine sahip olmak, sağlıklı bağırsağın işaretlerinden biridir. Tersi olarak düşük bakteri çeşitliliği, bazı metabolik bozukluklar gibi olumsuz sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir.
Probiyotikler güvenli kabul edilir ve iyi tolere edilir. Hamilelikte probiyotik kullanımına bağlı olarak kan dolaşımında bakteri ya da mantar görülme riski ise düşüktür.(2)  Bağırsak sağlığını korumak ve desteklemek ise her zaman olduğu gibi gebelik döneminde de önemlidir. Bazı çalışmalar; gebelikte probiyotik kullanımı ile bağırsak bakteri bileşiminin ve sindirim sağlığının desteklenebileceğini gösterir. Hamilelikte probiyotik kullanmak, gebelik sırasında bazı faydalar sağlayabilir. Yapılan bazı çalışmalar ışığında hamilelikte probiyotik ilaç kullanımı sayesinde erken doğum ve diğer gebelik komplikasyonlarından korunabilmenin mümkün olduğu söylenebilir.(2) Peki gebelikte probiyotik kullanımı faydaları nelerdir?

Hamilelikte Probiyotik Kullanımının Önemi

Gebelikte Probiyotiklerin Faydaları Neler?

Hamilelikte probiyotik kullanımı anne sağlığını destekleyebilir; gebelik komplikasyonlarını azaltabilir ve yenidoğana fayda sağlayabilir. Bazı araştırmalar umut verici bir şekilde gebelikte probiyotik takviyesi almanın erken doğum riskine karşı koruma sağlayabileceğini gösterir. Bebeklerde egzama riskini azaltabilir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü de alerjik hastalık öyküsü olan anne adaylarına ve bebeklere probiyotik kullanımını önerir. Probiyotiklerin, gebelik sırasında ve/veya sonrasında ortaya çıkabilen depresyon ve kaygıyı azaltabileceğini gösteren sınırlı çalışmalar vardır. Probiyotikler hamilelikte kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Tüm bunlara ek olarak enfeksiyona bağlı  ishal, huzursuz bağırsak sendromu, inflamatuar barsak hastalığı, bakteriyel vajinoz, egzama gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olabilir.(3)

Hamilelikte Probiyotik Takviyesi Almak Sakıncalı Olur mu?

Yapılan çalışmalar ışığında gebelikte probiyotik kullanımı ile bağlantılı olarak herhangi bir türde düşük veya malformasyon arasında bir ilişki bulunamadığı söylenebilir. Probiyotik kullanımı ile sezaryen insidansı, doğum ağırlığı veya gebelik yaşı arasında bir ilişki gözlenmemiştir.(3) Probiyotikler hamilelik sırasında güvenlidir ve bazı sağlık yararları sağlayabilir. Buna rağmen probiyotikler tüm hamileler için gerekli veya uygun olmayabilir.(1) Dolayısıyla hamilelik sırasında probiyotik takviyeleri almayı düşünüyorsanız, kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Gebelikte Probiyotiklerin Faydaları Neler?

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Yetişkinler İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, bazı faydalı bakterileri ve mayaları kapsayan canlı mikroorganizmalar grubudur.

Devamını Oku
Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Çocuklar İçin Probiyotik Kullanımı Ne İşe Yarar?

Probiyotikler, insan sindirim sisteminde doğal olarak oluşan canlı mikroorganizmalardır ve ayrıca gıdalar ve takviyeler yoluyla da vücuda alınabilir.

Devamını Oku
Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Probiyotik Şase Nedir? Probiyotik Şase Nasıl Kullanılır?

Vücutta sürekli olarak hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur.

Devamını Oku