Düzenli Su İçmenin Faydaları Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

İnsan vücudunun yaklaşık %50-75’i sudan oluşur ve hücreler yemek yemeden haftalarca dayanabilirken, susuzluğa ancak günlerce dayanabilir. Su, vücut tarafından depolanamaz ve akciğer, deri, idrar, dışkı kaynaklı kayıpların telafi edilebilmesi için dışarıdan mutlaka alınması gerekir. Pek çok vücut fonksiyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynar.

Su içmenin faydaları için vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli suyu tüketip tüketmediğinize dikkat etmeniz gerekir.(1) Doğru su tüketimi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ile “Su içmenin faydaları nelerdir?” ve “Günlük su tüketimi nasıl olmalı?” sorularının cevabı için okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

    1. Fiziksel performansı artırır

    2. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur

    3. Kabızlığı önleyebilir

    4. Böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olabilir

    5. Kilo vermeye yardımcı olabilir

    6. Cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

  2. Günlük Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

  3. Su Tüketimini Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

    1. Suyu lezzetlendirin

    2. Su içme rutini oluşturun

    3. Diyetinize su içeriği yüksek besinler ekleyin

    4. Su içmeyi teşvik eden uygulamalar kullanın

    5. Su şişesi taşıyın

    6. İçeceklerinizi su ile değiştirin.

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Su içmek; besinlerin sindirimi sonrası oluşan atıkların uzaklaştırılması ve nefes alıp verme, terleme gibi metabolik faaliyetler sonucu kaybedilen sıvıların geri kazanılmasını sağlar. Vücudu aşırı ısınmaya karşı korumak, eklemlerin ve kasların yumuşak kalmasına yardımcı olmak, sindirimi desteklemek düzenli su içmenin faydaları arasındadır.(2) Cilt sağlığı başta olmak üzere genel vücut sağlığının korunması için yeterli su tüketimi önemli bir detaydır. Su içmenin faydaları şunlardır:

Fiziksel performansı artırır

Vücuttaki su miktarının %2’sini kaybetmek; tükenmişlik, bilinç bulanıklığı, kısa süreli hafıza kaybı, sinirlilik ya da depresyon gibi ruh hali değişikliklerine sebep olabilen dehidratasyona yol açabilir.(2) Egzersiz ile vücuttan kaybedilen su miktarı %6-10’a kadar yükselebilir. Bu durum vücut ısısının kontrolünü kaybetmeye, motivasyon düşüklüğüne ve yorgunluk artışına yol açabilir. Ayrıca kasın neredeyse %80’ini sudan oluşur. Antrenman sırasında çok su tüketmenin faydaları, performans seviyesini maksimuma çıkarmak ve motivasyonu yükseltmektir.(3)

Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur

Vücudun susuz kalması beyin işlevlerinin yerine getirilmesini zorlaştırır. Hücrelerin enerji elde etmesini yavaşlatır ve yorgun, mutsuz, depresif bir ruh hali yaratabilir. Ayrıca hafıza üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Vücudun su ihtiyacını karşılayarak kendinizi daha enerjik ve bilişsel açıdan daha uyanık hissedebilirsiniz.(3)

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Kabızlığı önleyebilir

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak gelişen dışkı çıkarmada zorluk şeklinde tanımlanabilir. Bol su içmenin faydaları arasında dışkıyı yumuşatarak kalın bağırsaktan geçişini kolaylaştırmak yer alır.(3)

Böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olabilir

Böbrek taşı, idrarla atılan minerallerin böbrek kanalları içinde birleşip sert yapılı kristalize yapılar oluşturmasıdır. Bu yapılar zamanla birikerek kanalları tıkar ve böbrekte basınca neden olarak böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Su içmek, böbreklerden süzülen idrar hacmini artırır. İdrar içindeki minerallerin konsantrasyonu azalır ve minerallerin kristalleşmesi ya da topaklanması önlenebilir.(3)

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Çok su içmenin faydaları arasında kilo kontrolünü sağlaması ve kilo vermeye yardımcı olması yer alır. Yemekten önce su içmek mide hacmini azaltarak tokluk hissi yaratır ve daha az besin tüketimi sağlayabilir. Total kalori alımının azalması kilo kontrolünün sağlanmasına destek olabilir. Ayrıca, kan dolaşımını artırarak metabolizma hızını yükseltebilir.(3)

Cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Su içmenin cilde faydaları, genel vücut sağlığını korumadaki rolünden kaynaklanabilir. Yeterli su tüketimi sayesinde kan dolaşımı artar, kan yoluyla hücrelere giden besin ve oksijen miktarı da artar. Cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu su miktarının karşılanması doğal nemlendirici işlevi görür. Ayrıca cildi dış etkenlere karşı koruyan cilt bariyeri daha güçlü hale gelebilir.(4)

Günlük Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Vücut fonksiyonlarının düzgün işleyebilmesi için vücut sıvı dengesinin belirli bir oranda kalmasına dikkat etmelisiniz. Kaybedilen vücut sıvılarını yerine koyabilmek için su içeren yiyecekler ve içecekler tüketmelisiniz. Yetişkin bir bireyin günlük sıvı ihtiyacı yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivite gibi çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlar altında yetişkin bir erkeğin günlük sıvı ihtiyacı ortalama 3.7 litre(15.5 bardak) ve yetişkin bir kadının günlük sıvı ihtiyacı ise 2.7 litredir (11.5bardak). Günlük sıvı alımının yaklaşık %80’i içeceklerden,%20’si ise besinlerden sağlanır. Günlük su tüketimini aşağıdaki durumlarda artırmanız gerekebilir:

  • Fiziksel aktivite, metabolizma hızını artırarak terlemeye ve vücuttan su atımına neden olur. Sıvı kaybını karşılamak için antrenman öncesi, sırası ve sonrasında su içmeniz önemlidir.
  • Hava sıcaklığının artması, vücut ısısını da yükseltir ve terlemeye neden olarak sıvı atımını artırabilir. Sıcak havalarda vücudun sıvı ihtiyacı artabilir.
  • Ateş, ishal, kusma ya neden olan enfeksiyonlar, vücuttan sıvı atımına neden olur. Su kaybını engellemek için su tüketiminin artırılması gerekir. Özellikle mesane enfeksiyonları ve idrar yolu taşlarında ekstra su içmeye dikkat etmeniz hastalığın tedavisini desteklemek açısından oldukça önemlidir.
  • Hamile ve emziren kadınların hormon seviyeleri yükselir ve buna bağlı olarak metabolizmaları hızlanır. Hızlanan metabolizma günlük sıvı gereksiniminde de artışa neden olur.

Günlük sıvı ihtiyacını karşılayıp karşılamadığınızı anlamak için idrarın rengini kontrol edebilirsiniz. Yeterli su içtiğinizde idrarın rengi açık sarı ya da renksiz olur. İdrar rengi koyulaştıkça sıvı gereksiniminin arttığı anlamına gelir. Suyu ayakta ya da oturarak içmenin herhangi bir farkı yoktur. Oturarak su içmenin faydaları ile ilgili herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.(5)

Günlük Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Su Tüketimini Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

Su, vücuttaki tüm hücreler için hayati önem taşır. Sindirim sisteminin düzenli işlemesinden toksinlerin vücuttan atılmasına, böbrek fonksiyonlarının desteklenmesinden cilt sağlığının korunmasına kadar sağlık üzerinde pek çok faydası vardır. Su içmenin faydaları ve vücut üzerindeki etkilerinden tam olarak yararlanabilmek için günlük su ihtiyacının tam anlamıyla karşılanması önemlidir. 

Özellikle bebekler, küçük çocuklar, ağır işte çalışanlar, hamileler, emziren anneler ve yaşlı yetişkinler günlük su tüketimine ekstra önem göstermelidir. Yaş ile birlikte vücudun su depolama yeteneği ve buna bağlı olarak susama hissinde azalma gözlenir. Bunun en önemli nedeni diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara bağlı olarak kullanılması gereken ilaçlardır. Susamayı beklemeden günde en az sekiz bardak su tüketilmesi önerilir. Günlük su tüketimini artırmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

Suyu lezzetlendirin

Suyu tek başına içmek damak tadına uygun değilse farklı aromalarla içme suyunu lezzetlendirebilirsiniz. Kendinize cam bir su şişesi alın ve her sabah içine meyveler atın. Elma, portakal, ananas ya da limon gibi meyveler ekleyerek su içmeyi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Bunlara ek olarak karanfil, tarçın, nane, salatalık, karpuz, çilek gibi farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Su içme rutini oluşturun

Günlük rutinlerinize su içmeyi ekleyebilirsiniz. Örneğin dişlerinizi her fırçaladığınızda, yemekten önce, tuvalete ya da banyoya girmeden önce su içerek su içme alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Diyetinize su içeriği yüksek besinler ekleyin

Sebze ve meyveler, yüksek oranda su içerir. Her öğüne salata ekleyebilir, öğün aralarında kavun, karpuz, salatalık, marul, roka gibi besinleri tercih edebilirsiniz.

Su içmeyi teşvik eden uygulamalar kullanın

Akıllı saat ya da telefonlara indirebileceğiniz su içmeyi hatırlatan uygulamalar, günlük su tüketiminin artmasını sağlayabilir.

Su Tüketimini Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

Su şişesi taşıyın

Çantanızda taşıyabileceğiniz büyüklükte bir su şişesini gittiğiniz her yere taşıyabilirsiniz. Evden çıkmadan doldurup gün içinde suya ulaşamadığınız yerlerde tüketebilirsiniz.

İçeceklerinizi su ile değiştirin.

Meyve suyu içmek size daha kolay ve lezzetli geliyorsa her meyve suyu içtiğinizde bir bardak da su içmeyi deneyin. Bu şekilde günlük su tüketimini artırmak mümkün olabilir.(6)

Not:Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır

Önerilen Bloglar

Çölyak Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı

Çölyak Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı

Çölyak hastalığı, glüten içeren yiyecekler tüketildiğinde bağırsaklarda hasara yol açan bir durumdur.

Devamını Oku
Okul Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır

Okul Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır

Çocukların okulda geçirdikleri zaman, öğrenme ve gelişimleri için kritik önem taşır ve bu süreçte beslenme, temel bir rol oynar.

Devamını Oku
İshale İyi Gelen Çorbalar Nelerdir?

İshale İyi Gelen Çorbalar Nelerdir?

İshal, vücutta su ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır.

Devamını Oku