Bebeklerde Gaz Çıkarma: Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Yeni doğan bir bebeğin anne sütünü ya da mamayı ilk kez sindirdiği an belki de hayatlarının bir dönüm noktasıdır. Anne karnında bebek sindirime ihtiyaç duymaz. Sindirilen besin öğeleri plasenta ve göbek bağı yardımıyla emilir ve bebeğin kan dolaşımına geçer. Aynı şekilde atık ürünler yine plasenta ve kordon aracılığıyla bebeğin vücudundan dışarı atılır. Anne sütü ve mamanın sindirimi vücuda enerji sağlamanın yanı sıra sağlıklı bir bağırsak florası oluşmasına da fırsat tanır. Güçlü bir bağırsak florası bebeklerde bağışıklık sistemi ve gelişimi için önemli rollere sahiptir. 

Doğum ile birlikte ilk beslenmenin ardından bebeğin sindirim sistemi çalışmaya başlar ve bu yeni hareket bağırsaklarda gaz, şişkinlik, ağrı gibi doğal tepkilere yol açabilir. Bebeklerde gaz normal bir durumdur. Bazı bebekler sindirim sisteminde oluşan gazı kendiliğinden çıkarabilir. Ancak bazı bebekler ise gaz çıkarmak için yardıma ihtiyaç duyabilir.1 Bebek gazı çıkarma yöntemleri hakkında detaylı bilgiler ile “Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?” ve “Gazı olan bebek uyur mu?” sorularının cevaplarını sizler için derledik.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bebeğin Gazı Neden Olur?

    1. Hava Yutmak

    2. Aşırı Ağlama

    3. Sindirim Sorunları

    4. Mide Bağırsak Sisteminde Virüs

    5. Ek Gıdaya Geçiş

  2. Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

    1. Geğirmesini Sağlayın

    2. Bacaklarını Hareket Ettirin

    3. Araba ile Gezdirin

    4. Karınlarına Masaj Yapın

    5. Dikkatini Dağıtın

  3. Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sorununa Ne İyi Gelir?

    1. Gaz Damlası Verilebilir

    2. Probiyotik Takviyeler Kullanılabilir

  4. Bebeğin Gazı Çıkmazsa Ne Olur?

Bebeğin Gazı Neden Olur?

Bebeğin Gazı Neden Olur?

Hemen hemen tüm bebeklerde gaz problemi görülmesi doğal bir durumdur. Genellikle herhangi bir sağlık problemi olduğuna işaret etmez. Bebeklerde gazın nedenleri aşağıdaki durumlardan ötürü olabilir:

Hava Yutmak

Bebeğinizi emzirirken ya da biberonla beslerken, bebek memeyi yanlış pozisyonda emebilir ve bu durum hava yutmasına neden olabilir. Hava yutan bebeklerde gaz oluşabilir.

Aşırı Ağlama

Bebekler ağladıklarında genellikle hava yutar ve bu durum bağırsaklarda gaza yol açabilir. Bebeğin gaz nedeniyle mi ağladığı ya da ağladığı için mi gaz problemi meydana geldiğini anlamak zor olabilir. Özellikle nedeni bilinmeyen ve bebeğin ağlama krizleri ile karakterize infantil kolik hastalığı bebeklerde gaz sorununa yol açabilir. İnfantil kolik ile ilgili detaylı bilgiler için “Bebeklerde infantil kolik belirtileri” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sindirim Sorunları

Bebeklerin sindirim sistemleri tam anlamıyla gelişmediği için kabızlık sorunu sık sık yaşanır. Bebeklerde kabızlık, gaz sancılarına neden olabilir. Bebeklerde kabızlık ile ilgili daha detaylı bilgiler için “Bebeklerde kabızlık nasıl geçer?” yazımızı inceleyebilirsiniz. Kabızlığa ek olarak daha nadir görülse de asit reflü gibi mide bağırsak problemi de gaz sancısına yol açabilir.

Mide Bağırsak Sisteminde Virüs

Bebeklerin mide ya da bağırsaklarında virüs kaynaklı bir enfeksiyon gelişmesi gaz sancısına neden olabilir. Gaz sorununa kusma ve ishal de eşlik edebilir.

Ek Gıdaya Geçiş

Bebeklerin ek gıdaya geçtikleri ilk günlerde gaz oluşması normal bir durumdur. Bağırsaklar yeni yiyeceklere tepki verebilir. Ancak bazı yiyecekler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bebeğinizin yeni yiyeceklere verdiği tepkileri yakından incelemelisiniz.2

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

İnsan yaşamının ilk gününden itibaren bağırsaklardaki gaz hayatının bir parçasıdır. Bebekler kendi kendilerine gazı çıkaramadıklarında ebeveynlerinin ya da bakıcılarının yardımına ihtiyaç duyabilir. “Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?” sorusuna cevap olarak aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:

Geğirmesini Sağlayın

Bebek emdikten sonra gazı çıkmazsa bağırsaklarda; şişkinlik, basınç ve ağrı yaşayabilir. Emzirme sırasında bebeğinizin gaz yutmasını önlemek için meme ucunu ya da biberonun emziğini hafif eğimli tutabilirsiniz. Emzirme sonrası bebeğin gazını çıkarmak için başı omzunuzun hemen üzerinde olacak şekilde kucağınıza alın ve sırtına hafifçe vurarak geğirmesine yardımcı olun. Bu pozisyona ek olarak bebeğinizi karnından kolunuz ve elinizle destekleyerek kucağınıza alın ve sırtını hafifçe ovalayın.

Bacaklarını Hareket Ettirin

“Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?” sorusunun yanıtlarından biri de bacaklarını hareket ettirmektir. Bebeklerin gaz çıkararak rahatlamasını sağlamak için bacaklarını hareket ettirebilirsiniz. Bebeği sırt üstü yatırın ve sanki bisiklet sürüyormuş gibi bacaklarına dairesel hareketler yaptırın. Aynı şekilde bacaklarını dizlerinden büküp karnına yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz. 3

Araba ile Gezdirin

Bebek arabası ile gezintiye çıkarmak bebek vücudunun hafifçe sallanmasını sağlayarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilir.

Karınlarına Masaj Yapın

“Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?” sorusunu soran ebeveynler bebeklerine masaj yapmayı da deneyebilir. Özellikle bebeğin karın bölgesine hafifçe masaj yapmak gaz çıkışını kolaylaştırarak rahatlamasını sağlayabilir. Bebeğinizin tepkilerine bakarak dairesel hareketlerle karnını ovabilirsiniz.

Dikkatini Dağıtın

Bebekler sıkıldıklarında ağlar ve ağlama sonucunda hava yutarak mide ve bağırsaklarda gaz birikmesine yol açabilirler. Bebeğinizin dikkatini dağıtmak için dans edebilir, müzik dinletebilir ya da çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi cihazları çalıştırarak beyaz gürültü oluşturabilirsiniz. Bu durum onun dikkatini dağıtarak ağlamasını durdurabilir ve hava yutmasını engelleyerek gaz birikimini önleyebilir.2

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sorununa Ne İyi Gelir?

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sorununa Ne İyi Gelir?

Bebeğiniz uyumakta zorlanıyorsa, bacaklarını kendine doğru çekip ağlıyorsa ya da sürekli bir huzursuzluk söz konusu ise gaz problemi yaşıyor olabilir. Peki, yenidoğan bebeğin gazı nasıl çıkarılır? Yenidoğan bebeğin gazını çıkarmak için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

Gaz Damlası Verilebilir

Bebeğin gazı çıkmıyorsa şiddetli karın ağrısı meydana gelebilir. Yeni doğan bebeklerdeki gaz sancısını gidermek için gaz damlaları kullanılabilir. Ancak gaz damlası kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Probiyotik Takviyeler Kullanılabilir

Probiyotik ürünler, bebeklerin bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olabilir. Özellikle kolik nedeniyle gaz sancısı yaşayan bebeklerde probiyotik takviye kullanmak gaz sancısına iyi gelebilir. Ancak probiyotiklerin bebek bağırsak florasında yarattığı değişikliklerin etkisi tam olarak bilinmediği için probiyotik kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması önerilir.

Bebeğin Gazı Çıkmazsa Ne Olur?

Bebeğin Gazı Çıkmazsa Ne Olur?

Bebeğiniz, beslendikten sonra gaz çıkarmazsa rahatsız edici durumlarla karşı karşıya kalabilir. Mide içerisinde biriken gaz, baskı yaparak kusmasına neden olabilir. Kusma sırasında mide içerisindeki yiyecek partikülleri bebeğin akciğerlerine kaçabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Nefes darlığı sonucu bebekte morarma gibi ciddi sağlık problemleri görülebilir. Bu nedenle yemek sonrası bebeğinizi hemen yatırmamalı gazını çıkarmasını beklemelisiniz. Kendi kendine çıkarmakta zorlanırsa gazı çıkarmak için ona yardımcı olmalısınız. 4

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Ramazanda İshal Neden Olur? Nasıl Geçer?

Ramazanda İshal Neden Olur? Nasıl Geçer?

İslam dininde özel bir öneme sahip olan Ramazan ayında gün doğumundan batımını kadar herhangi bir içecek ya da yiyeceğin tüketilmediği oruç ibadeti uygulanır.

Devamını Oku
Alkol Sonrası İshal Neden Olur?

Alkol Sonrası İshal Neden Olur?

Alkol tüketiminden sonra sindirim sistemi sorunları yaşamak olağan bir durum sayılabilir.

Devamını Oku
Diyare ve Gastroenterit Nedir?

Diyare ve Gastroenterit Nedir?

Diyare, sık ve sulu dışkı ile kendini gösteren sindirim sistemi rahatsızlığıdır.

Devamını Oku