Kefir Nedir?
Kefir;
- Yoğurttan daha keskin, ayrana kıyasla daha kremsi yapıda,
- İnek ya da keçi sütünden yapılan,
- Tahıldan edilmiş gibi görünse de aslında süte eklenen bakteri ve mayalardan oluşan,
- Jel benzeri yapıdaki kefir taneleri olarak da bilinen canlı kültürlerden elde edilen bir içecektir.
Kefir tanelerinin sütteki doğal şeker olarak açıklanabilen laktozun fermente olması ile meydana gelir.(3) Bu, kefiri yoğurt gibi ekşi yapan etkendir ancak kefir yoğurda kıyasla daha ince bir kıvama sahiptir. Hafif keskin ve asidik yapıya sahip olan kefir, probiyotik faydalar sağlar.
Bir su bardağı kefir; 9 gram protein içerir. Günlük kalsiyum ihtiyacının %25’ünü, fosfor ihtiyacının %20’sini, B12 vitaminin %29’unu, B2 vitaminin %25’ini, magnezyum ihtiyacının %7’sini ve D vitamini ihtiyacının %12’sini karşılar. Aynı miktardaki kefir, elde edilen süte bağlı olarak 104 kalori, 11,6 gram karbonhidrat ve 2 ila 3 gram kadar yağ içerir. Tüm bunların yanı sıra kefir, pek çok sağlık faydası ile bilinen organik asitler ve peptitler gibi çeşitli biyoaktif bileşenler içerir.(1) Farklı bir deyişle kefir, sindirim sağlığını desteklemek için iyi bir içecek türüdür. Bağırsak sağlığını iyileştirdiği bilinen ve sindirim süreçlerine yardımcı olabilme özelliğine sahip yaklaşık 30 benzersiz probiyotik türü, yani iyi bakteri içerir.(4) Peki kefir içmenin faydaları nelerdir?
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin besinsel faydaları, içerdiği süt türüne ve fermantasyon sürecine göre değişse de genel olarak yoğurttan daha iyi olduğu söylenebilir. Çünkü kefir, yoğurttan daha fazla probiyotik türü ve faydalı maya içerir. Kefir ve yoğurt gibi fermente süt gıdalarındaki laktik asit bakterileri, laktozu laktik aside dönüştürür. Dolayısıyla bu gıdaların laktozu sütten çok daha düşüktür. Kefirde laktoz oranı da düşük olduğundan normal sütle karşılaştırıldığında laktoz intoleransı olan kişiler tarafından genellikle iyi tolere edilir.(1,2,3) Bazı bireyler laktozsuz kefiri tercih edebilir. Laktozsuz kefir faydaları da içerdiği süte bağlı olarak normal kefir ile benzer nitelikte olabilir. Peki sade kefir faydaları nelerdir?
Bağırsak Sağlığını Destekler
Kefirin faydaları arasında ilk sırada bağırsak sağlığı olduğu söylenebilir çünkü sıradan bir kefir yaklaşık 12 aktif probiyotik suş içerir. Kefir gibi probiyotikler açısından zengin yiyecek ve içecekler tüketildiğinde bağırsaklara daha fazla iyi bakteri ulaşır. Bu iyi bakteriler, kötü bakterileri kontrol altında tutarak bağırsak sağlığına destek olur. Yapılan bir araştırma, düzenli olarak kefir tüketmenin, bağırsak mikrobiyomundaki organizmaların dengesini olumlu yönde etkilediğini ve inflamatuvar bağırsak hastalığına ait belirtileri azalttığını gösterir. Farklı bir çalışma da kefirin kronik kabızlık tedavisinde etkili olabileceğini rapor eder.(5) Bu aynı zamanda “Her gün kefir içmenin faydaları nelerdir?” sorusuna yanıt olarak da verilebilir.
Kemikleri Korumaya Yardımcı Olur
Güçlü kemikler, aktif kalmak için oldukça önemlidir. Bir bardak kefir, kemik üretimi ve onarımı için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir. Kefirin faydaları arasında kemiklere iyi gelmesi de sayılabilir. İçeriğindeki; kalsiyum, D vitamini, fosfor, magnezyum ve K vitamini kemiklere olumlu etki eder. Kalsiyum kemiklerin sertleşmesini sağlarken D vitamini kalsiyum emilimini artırır. Fosfor, kemik yapımında kalsiyum ile birlikte çalışır. Magnezyum kemikleri güçlendirir ve K vitamini pek çok kemik metabolizmasında yer alır. Sütten yapılan kefir mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve tam yağlı süt kefiri ayrıca K2 vitamini içerir. Bu besinlerin kemik sağlığı için önemli faydaları olduğu bilinir.(1,5)
Kas Sağlığını Destekler
Kefirin faydaları arasında proteinin önemli bir yeri vardır. Kefir, klasik bir ev yoğurdu kadar fazla protein içermese de bir yumurtadan daha fazla kalsiyum içerdiği söylenebilir. Kas hareketi için önemli bir mineral olan magnezyum; doku onarımı ve büyümesinde rol oynayan fosfor da kefirin kas sağlığı üzerindeki etkilerine katkı sağlar.(5)
Kan Şeker Yönetimine Yardımcı Olur
Kefir, şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilir ve hatta glikoz seviyelerini düşürmek için tedavi planın bir parçası olabilir. Glikozun yeterince işlenmediği tip 2 diyabetli bireyler üzerinde yapılan bir araştırma yaklaşık 600 ml kefir tüketmenin, glikoz seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini gösterir.(5)
Çeşitli Sindirim Sorunlarına Yardım Edebilir
Kefir, probiyotik etkisinden dolayı bağırsaklardaki iyi bakteri dengesinin sağlanmasına yardım eder. Bu nedenle kefirin faydaları arasında pek çok sindirim sorununun tedavisi gösterilebilir. Kefir, özellikle ishal tedavisinde oldukça etkili olabilir. İrritabl bağırsak sendromu ve H. pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülserler bunlardan bazılarıdır.(1)
Gebelik Döneminde Probiyotik Almanın İyi Bir Yolu Olabilir
Gebelik döneminde probiyotik almak, sindirim sağlığının iyileştirilmesi ve kalp hastalığı riskinin azalması gibi sağlık yararları sağlayabilir. Ayrıca probiyotikler, erken doğum ve diğer bazı gebelik komplikasyonlarına karşı korunmaya yardım edebilir. Yapılan bir araştırma, gebelikte probiyotik almanın, nadir görülen ancak yaşamı tehdit edici nitelikte olan nekrotizan fasiit (NF) riskini önemli ölçüde azalttığını gösterir. Gebelik sırasında lahana turşusu ve kefir gibi besinleri tüketerek probiyotik alınması mümkündür.(6) “Hamilelikte kefir faydaları nelerdir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Bebeklere kefir faydaları ile sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak içinse 6 aydan itibaren onları eki tatlarla tanıştırmak için kefir verilebilir. 1 yaşından itibaren buğday, çavdar, arpa veya yulaf ununu iki su bardağı ılık filtrelenmiş su ve iki yemek kaşığı kefir ile karıştırarak bebeğinize verebilirsiniz.(7) Ancak gebelik, emzirme ve bebeklik döneminde kefir almadan önce hekiminize danışmanız önerilir.
Kefirin Önemi Nedir?
Kefirin önemi, onun probiyotik içeriğinden kaynaklanır. Farklı kefir türleri 61'e kadar farklı türde mikroorganizma içerebilir. Bu da onu diğer birçok fermente süt ürününden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağı yapar. Kefir tüketimi “Sağlıklı beslenme nasıl olur?” sorusunun yanıtlarından biri olabilir. Sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak ve kefirin sağlık faydalarından yararlanmak için kefir tüketimi önerilebilir. Probiyotik içeriği yüksek olan yiyecek ve içecekler ilk kez tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Vücudun alışması için kefir tüketimini kademeli olarak artırmanız önerilebilir.(1,5)
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.